Eigenwaarde


Snelle beslissers.

“Succesfull people make their decisions quickly and change their minds slowly. Failures make their decisions slowly and change their minds quickly.”
Een krachtige spreuk die een succesvol facebook-vriend net deelde…

Succesvolle mensen maken hun beslissingen snel en veranderen niet gauw van gedacht… Ai, dat klinkt niet zo goed voor mij. Hoe vaak heb ik al niet een plan moeten annuleren of uitstellen, hoe vaak heb ik al niet een andere keuze moeten maken omdat de eerste (of tweede of derde) voor mij niet goed bleek te zijn…

Hoe graag ik ook inspiratie zoek bij de vele mensen die succesvoller zijn dan ik, het is soms heel confronterend en drukt me met de neus op de feiten dat mijn lichaam niet sterk genoeg is om op een ‘normaal’ niveau te functioneren. Sport, beweging, mobiliteit, gezin, huishouden, zelf brood op de plank brengen, actieve hobby’s en een bruisend vrijetijdsleven… Het lijkt niet of slechts in geringe mate voor mij weggelegd. Ik bespeur een gevoel van minderwaardigheid bij mezelf en vind het allesbehalve… De moed zinkt mij in de schoenen en ik vraag me af waarom andere mensen mij überhaupt nog interessant zouden vinden.

Een molentje van zelfbeklag en ‘ik kan dat nietjes’ gaat plots door mijn hoofd. Tot ik een kwartier later helemaal onnozel word van mijn eigen negativiteit. Ik word er boos van. Ik was toch goed bezig?! Wat gaat een ander me nu zeggen hoe ik moet leven en aan welke normen ik moet voldoen?! Mensen die me te hoge normen aanmeten, hoef ik niet rond mij!
Maar wacht eens even… Gooi ik nu niet het kind met het badwater weg door zo te denken? Wie zegt trouwens dat die anderen mij zulke normen aanmeten?

Even keer ik terug naar de spreuk en bekijk ze vanop afstand. Geen veroordeling naar mij toe, enkel een les te leren. Om succes te boeken maak je snelle keuzes en verander je niet gauw van gedacht!

Wel, ik had jaren één cruciaal doel, en dat is nog altijd hetzelfde: herstellen om de beste versie van mezelf te worden. Niet van gedacht veranderd dus! Er zijn enkel vele andere subdoelen bijgekomen, en om mijn eerste doel eren, moet ik nu eenmaal vaak herevalueren en schrappen wat niet past. Ja, ik verander dus veel van plan. Enkel en alleen om mijn prioritaire doel te bereiken. De herevaluaties gaan steeds vlotter en ik vind steeds sneller nieuwe manieren om het heft in handen te nemen!

Prioritair werken aan herstel is een beslissing waar ik me aan houd, en net dàt maakt dat ik nu al succes boek. Hier en nu heb ik al gewonnen en heb ik mijn doel eigenlijk al bereikt: ik voel me goed met wie ik ben en met hoe ik mijn uitdagingen aanpak. Ik ben evenveel waard als een ander, en heb genoeg te bieden om in verbinding te treden met andere succesvolle mensen: zij succesvol op hun manier, ik op de mijne.

Aan een bescheiden tempo, maar met een vastberaden geest en met vrede in mijn hart ga ik er weer met volle moed tegenaan 🙂

©MijnHerstel

Advertenties

4 gedachtes over “Eigenwaarde

  1. succesvolle mensen stellen zichzelf geen eisen zoals “ik mag niet van gedacht veranderen” 🙂

    • Bwau, ik snap de clou wel van de spreuk: vastberadenheid en doorzetting zullen je steeds tot méér succes brengen dan frequente verandering van gedacht!
      Regelmatig evalueren van de manier waarop je je doel wil bereiken -en dus veranderen van gedacht over je strategie- kan ten gepaste tijde wel zinvol zijn… De kunst is te weten wanneer verandering van aanpak gewenst is 😉

  2. Niet het doel is succes boeken maar de resi er naar toe. Geniet ervan.

  3. Da’s waar Harrie, en als de reis fun is, is het allerbelangrijkste doel (dat je dan toch voor ogen hebt gesteld) al gehaald 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s