teVREDEn

Passie voor tevredenheid

“Wanneer het water in je bad nog niet hoog genoeg is om erin te zwemmen, neem dan je luchtmatras om er gelukzalig op rond te dobberen.”

Afbeelding

Passie…
ik wil er ook voor gaan!
Doen wat je graag doet…
dat wil ik ook!
Snel resultaat boeken…
Ow, daar begint het al wat meer te wringen.

Wie een chronische aandoening heeft, weet wel wat ik bedoel. Snel genezen is voor velen een utopie. Ouders met jonge kinderen hebben er trouwens ook kaas van gegeten: ze geven enkele jaren -en vaak ook hun verdere carriere- ‘doen wat ze graag doen’ op voor financiële zekerheid en enkele uren extra quality time voor het gezin.
Mensen wiens kind, moeder, vader of partner met ziekte wordt geconfronteerd, zetten ook vaak hun passies in de wachtrij om eerst te doen wat moet gedaan worden: hun geliefde verzorgen. Om nog maar te zwijgen van ieders huishoudelijke taken en boodschappen, die ook moeten gebeuren en voor velen niet bepaald een passionele bezigheid -en allerminst een grote levensdroom- zijn!

Niet iedereen heeft de mogelijkheden om te concurreren in onze steeds sneller evoluerende consumptiemaatschappij waar ieder steeds sneller, beter, nog wat sneller en nog veel beter moet presteren.

Hoewel ik fan ben van passies volgen, en de helende kracht ken van ‘doen wat je graag doet,’ hecht ik enorm veel belang aan deze kanttekeningen, die er voor velen nu éénmaal zijn. Zolang je in je leven een bepaalde tevredenheid hebt, is het prima dat je je grote levensdroom niet achternagaat!
Een tevreden leven, is een goed leven.

Bovendien kan het best vermoeiend zijn en zelfs heel wat risico’s inhouden om je dromen achterna te jagen. Om je levensdroom te bereiken, zou je hoogstwaarschijnlijk heel wat zaken moeten opgeven die je in een low-profile-leven wél hebt. De grote vraag is of je dat kan en of je dat wel wíl!

Natuurlijk is het fantastisch om het intense geluk van je passies te ervaren. Passie is een piekervaring, het is top, het is mega, het is super! Het moet fijn zijn om herhaaldelijk die adrenalinerush te mogen beleven.
Maar wat gebeurt er na de passie?
Kan je even downsizen en gewoon genieten van het ‘zijn’?
Ben je tussendoor gewoon teVREDEn?

Tevredenheid is een langdurige stemming die de basis legt voor geluk. Zelfs wanneer er minder passionele momenten zijn, of wanneer we moeten doen wat nu eenmaal moet gedaan worden, kunnen onze dagdagelijkse -soms ietwat banale- bezigheden een flinke portie tevredenheid brengen in ons leven.

Wees dus niet allemáál -en zeker niet altíjd- top, super, of de max!
Wees liefst gewoon jezelf, heel down to earth.
Want soms is gewoon… ook keigoed!

©MijnHerstel

Advertenties

Een gedachte over “teVREDEn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s