Verbondenheid

 

 

Van isolement naar verbondenheid

Afbeelding
Eén van de grootste uitdagingen bij ziekte of handicap, is het isolement waar je automatisch mee te maken krijgt. Niet meer kunnen gaan werken, geen collega’s meer zien, verwijten krijgen dat je niet weet wat het is om te gaan werken en er niet over kan meepraten, niet meer kunnen deelnemen aan het verenigingsleven, afspraken moeten afzeggen, niet aanwezig kunnen zijn op uitnodiging van anderen,… Het werkt al gauw in een neerwaartse spiraal.

Het toppunt van arrogantie kom je tegen wanneer je daarenboven te horen krijgt dat het niet goed is voor jou dat je jezelf isoleert. Van de personen die je zélf meermaals bij je thuis hebt uitgenodigd maar nooit komen opdagen nota bene.
Maar bon, de (meeste) mensen die hiervoor geen begrip konden opbrengen, verdwenen uit mijn leven en ik focuste me zoveel ik kon op de boezemvriendinnen die wél aanwezig bleven, al was het jarenlang vaker vanop afstand dan we zelf hadden gewild.

Door de fluctuerende aard van de ziekte waar ik mee te kampen heb, heb ik al verscheidene periodes doorgemaakt van immobiliteit en isolement, waarna ooit wel weer een periode volgde van beterschap en opnieuw opbouwen van relaties. Jammer genoeg is het tot nu toe mijn ervaring dat een terugval telkens langer duurt en ernstiger is dan de vorige invaliderende periode en nog jammerder is het dat deze bevinding werd bevestigd vanuit medische kringen. Rest me dus grote onzekerheid over wat de toekomst brengen zal…

De onzekerheid leg ik naast me neer, ze helpt me niet vooruit. Doch, samen met het verdriet van verloren vriendschappen was ze een zure appel om doorheen te bijten wanneer ik ook na de meest recente geïsoleerde jaren opnieuw een sociaal netwerk begon uit te bouwen.
Om nog maar te zwijgen over het dieselgehalte van een te reanimeren sociaal leven: nieuwe vriendschappen uitbouwen op volwassen leeftijd duurt bijzonder lang! Ieder heeft zo zijn –vaak drukbezette- leven en ondanks de vooruitgang die zich voor mijn conditie heeft gemanifesteerd, ben ik nog steeds minder mobiel en anders valide dan de gemiddelde mens.
Enorm veel geduld opbrengen was dus -nog maar eens- mijn eerste actiepunt. Hoewel het op zich al betwistbaar is of geduld nu eigenlijk een actie is of niet 😉

Verder tastte ik voorzichtig af hoeveel tweerichtingsverkeer ik in mijn nieuwe contacten kon opmerken. Oprechte interesse voor elkaars leefwereld is immers cruciaal om in verbinding te treden met anderen.

Ondertussen zijn we alweer een hele tijd verder en kan ik tevreden terugblikken op het resultaat van mijn investeringen om opnieuw een sociaal netwerk uit te bouwen.
Natuurlijk, contacten uitbouwen zou een pak gemakkelijker zijn indien ik me vaker buitenshuis kon begeven. Bijvoorbeeld wanneer ik ons zoontje zelf naar school zou kunnen doen en aan de schoolpoort enkele ouders regelmatig terug zou zien… Of wanneer ik regelmatig naar de voetbalmatchen van ons zoontje zou kunnen en samen met collega- voetbalouders zou kunnen supporteren voor al dat jonge talent op het veld…
Genoeg doelen om te handelen voor de toekomst dus 😉

Mijn verlangen naar verbondenheid is groot, groter dan de mate aan verbondenheid die nu in mijn leven aanwezig is. Wanneer ik overdag weer eens ‘out of order’ ben, komt de eenzaamheid wel eens terug de kop opsteken.
Maar ook dàt… is wat het is.

Ondertussen bouw ik -volgens mijn eigen mogelijkheden- verder aan verbondenheid met leuke en betekenisvolle anderen, en wens ik ook jou van harte veel verbondenheid toe!

©MijnHerstel

Advertenties

2 gedachtes over “Verbondenheid

  1. You goooo girl! Je bent zo goed bezig. Bewonder je doorzettingsvermogen echt heel erg…. Je hebt het in dit stuk bijzonder goed omschreven. Herken het isolement en de weg naar verbondenheid ook… Al met al een weg van veel geven.. En gelukkig met de juiste mensen die zijn gekomen, ook veel gekregen 😉 Ben blij met jou verbonden te zijn!!! ❤

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s